Tot el que necessites saber sobre els virus troians: riscos, identificació i protecció

Virus troians: riscos, detecció i com protegir-te

El cavall de Troia, amb l’aparença d’un regal, es va usar per a introduir a l’enemic a la ciutat i conquistar-la. De la mateixa manera, un troià és un tipus de malware que es camufla com un programa legítim per a introduir-se en els ordinadors.

Descobreix en aquest article els tipus de troians més freqüents, com detectar-los, què pots fer si el teu ordinador s’infecta i, sobretot, com evitar ser víctima d’aquest engany.

Què és un troià o cavall de Troia?

La característica que diferencia als virus dels troians és que aquests últims es propaguen fent-se passar per programes legítims. A més, necessita que la víctima ho executi d’alguna forma: fer clic en un enllaç o obrir un arxiu adjunt en un correu són les estratègies més freqüents.

L’habitual és que a continuació s’obri una finestra emergent d’un antivirus fals que avisa a l’usuari que el seu ordinador està infectat. La “solució” consisteix a executar un programa que, en realitat, es tracta d’un troià.

Tipus de troians més comuns

Segons la forma en la qual afecten els equips infectats, els troians es classifiquen en diverses categories. Aquests són els tipus de troià més freqüents.

Troians bancaris

Els troians bancaris, com pots suposar, estan ideats per a robar les dades de comptes bancaris en línia, mètodes de pagament electrònic i targetes de dèbit o crèdit.

Troians d’accés remot (RAT)

Els troians d’accés remot (RAT) controlen a distància l’ordinador infectat. S’empren per a robar informació, espiar a l’usuari o, fins i tot, per a infectar altres ordinadors.

Troians espia (spyware)

El spyware és un tipus de troià que pot detectar la informació que es tecleja en l’ordinador, capturar pantalles i obtenir dades.

Troians de porta posterior (backdoors)

Un troià backdoor proporciona control total sobre l’ordinador infectat, des del qual els ciberdelinqüents poden enviar i rebre arxius, eliminar informació, reiniciar el sistema, etc.

Troians de descàrrega (downloader trojans)

Els troians de descàrrega poden descarregar i instal·lar programes maliciosos en l’ordinador, com altres troians o adware, un programari maliciós que mostra publicitat de manera automàtica.

Phishing de missatgeria instantània

El phishing de missatgeria instantània (Trojan-IM) roba les dades d’inici de sessió de programes de missatgeria instantània, com WhatsApp o Facebook Messenger. Des d’aquí, el troià es pot expandir a tots els contactes.

Troians de botnet

Els troians de botnet infecten diversos ordinadors, prenen el control dels mateixos i creen una xarxa d’equips infectats per a delinquir de manera remota.

Com pot afectar-me un atac troià?

Quan s’executa un troià en l’ordinador, els ciberdelinqüents obtenen accés a l’equip i al sistema. Aquest tipus d’atac pot afectar de diverses formes a l’usuari. Les conseqüències més freqüents són:

 • Robatori, alteració o eliminació de dades
 • Activació de la càmera web i el micròfon
 • Captura de les pulsacions del teclat
 • Captura de pantalla
 • Execució d’aplicacions
 • Monitoratge de l’activitat de l’usuari

Existeixen indicis que ens poden fer sospitar que el nostre equip ha estat infectat.

Com identificar un atac troià?

Quan un troià s’infiltra en un equip, poden observar-se algunes de les següents alteracions:

 • Funcionament molt lent
 • Bloquejos freqüents
 • Modificació de l’aspecte de l’escriptori
 • Canvi o desaparició de la barra de tasques
 • Programes no instal·lats per tu
 • Finestres emergents estranyes
 • Augment del spam

També és comú que en navegar per Internet accedeixis a llocs de manera involuntària.

Com protegir-me d’un atac troià?

Les principals mesures preventives són les següents:

 • No descarregar ni instal·lar programes de fonts no conegudes.
 • No fer clic en enllaços ni descarregar arxius de correus poc fiables.
 • Mantenir sempre actualitzat el sistema operatiu i els programes.
 • Evitar els llocs sense certificat de seguretat (SSL).
 • No fer clic en finestres emergents amb avisos urgents.
 • Emprar contrasenyes fortes i úniques per a cada lloc

No obstant això, la millor manera de protegir-te enfront dels troians són dos: comptar amb un bon antivirus sempre actualitzat i molt sentit comú.

Com haig de procedir si soc víctima d’un troià?

Si un troià ha infectat el teu ordinador, pots intentar eliminar-lo manualment, encara que és una operació complexa i no sempre efectiva. Per a això, hauries de reiniciar l’ordinador en mode segur, localitzar i eliminar els arxius o programes afectats.

En qualsevol cas, la millor recomanació és sol·licitar els serveis d’un tècnic especialitzat.

Poden els programes troians infectar un mòbil?

Per descomptat que sí. Els mòbils també són vulnerables als troians. En general, s’infiltren a través de descàrregues de llocs no oficials.

Si el teu mòbil està infectat, els ciberdelinqüents poden capturar el registre de crides, els missatges, els contactes, etc. A més, poden conèixer la teva geolocalització i realitzar crides.

La millor manera de Esperamos que aquest article t’hagi resultat interessant i útil per a protegir-te dels troians. Si vols blindar la seguretat dels teus equips, pregunta pels nostres serveis de ciberseguretat.