Saps si han hackejat algun dels teus serveis en línia? Comprova-ho amb aquesta eina

¿Sabes si han hackeado tu cuenta de Facebook o LinkedIn?

Un dels principals riscos als quals ens enfrontem en l’era digital és el robatori de dades. Sovint sentim parlar de virus, troians, ransomware… i correm a actualitzar (o instal·lar, en el pitjor dels casos) un antivirus en els nostres dispositius.

Solem pensar que amb aquesta mesura estem a resguard de qualsevol atac. Res més lluny de la realitat. Si som usuaris d’algun servei o plataforma en línia com Facebook, MySpace o LinkedIn, per esmentar alguns dels més coneguts, podem haver estat víctimes d’un robatori d’informació, sense ser-ne conscient.

El robatori de dades és més freqüent del que penses

Abans de l’existència d’internet, l’accés a les nostres dades personals per part de tercers era molt més restringit. No obstant això, avui dia proporcionem informació sensible a tots els serveis en els quals ens registrem.

Quants detalls personals publiquem en xarxes socials? Nom, adreça de correu electrònic i telèfon és només una part de la informació que s’emmagatzema sobre nosaltres en les seves bases de dades.

Les empreses que hi ha darrere de les xarxes socials, els cercadors d’ocupació i altres plataformes amb milions d’usuaris no estan completament a resguard del robatori de dades encara que extremin les precaucions.

Fa uns mesos vam saber que les dades de més de 500 milions d’usuaris de Facebook de 106 països s’havien filtrat en Internet. LinkedIn va patir recentment el robatori de dades d’uns 700 milions d’usuaris de tot el món.

Una eina per a saber si les nostres dades han patit algun atac

Probablement, no recordes en quantes plataformes t’has donat d’alta o quantes apps has descarregat en els últims anys. Moltes vegades ens registrem en un portal, l’utilitzem un parell de vegades i no hi tornem a entrar mai més.

El problema ve quan no donem de baixa el nostre compte i ens oblidem d’ell i de tota la informació exposada.

Per sort, algunes eines ens ajuden a saber si algun dels serveis en línia que utilitzem han estat hackejats. Una de les més còmodes d’utilitzar, i gratuïta, és Have I Been Pwned.

N’hi ha prou amb introduir una adreça de correu electrònic o un número de telèfon per a obtenir a l’instant un llistat amb totes les plataformes en les quals estem registrats i que han patit una bretxa de seguretat.

Si vols saber si han hackejat algun dels teus serveis en línia i prendre mesures per a protegir-te, et recomanem utilitzar una eina com Have I Been Pwned. A més, és molt recomanable canviar les contrasenyes periòdicament.