Què és i com realitzar una auditoria informàtica?

qué es una auditoría informática

El concepte d’auditoria informàtica està cada vegada més estès entre tot tipus d’empreses. Fa un temps això era una cosa que tan sols es realitzava en les grans empreses, però a causa del paper cada vegada més estratègic que té la informàtica per a qualsevol negoci, aquest tipus d’auditories es realitzen amb més freqüència en petites i mitjanes empreses, i tot tipus d’organitzacions i institucions tant públiques com privades.

En aquest article t’explicarem en què consisteix una auditoria de seguretat informàtica i com es realitza.

Què és una auditoria informàtica?

Avui dia, els sistemes informàtics són un element clau en qualsevol empresa. Els utilitzem per a gestionar les bases de dades, portar la comptabilitat, organitzar equips de treball, controlar estocs, comunicar-nos amb clients i molt més.

Una auditoria informàtica no és un examen mecànic dels equips i xarxes

En poques paraules, el cor d’un negoci és el seu sistema informàtic. Per aquest motiu, és essencial realitzar controls periòdics que garanteixin la seguretat i resolguin possibles incidències o punts febles del sistema.

L’auditoria informàtica pot realitzar-se de manera interna, sempre que l’empresa compti amb personal qualificat per a fer una anàlisi profunda. En la majoria de casos, la companyia contracta un servei extern per a dur a terme aquest control.

El primer que has de saber és que una auditoria informàtica no és un examen mecànic dels equips i xarxes sinó una anàlisi crítica per a valorar possibles fallades de seguretat. L’auditoria ha de ser preventiva perquè si esperem a tenir una fallada, les conseqüències poden ser molt greus.

Aquesta revisió no sols analitza incidències o perills sinó que detecta i resol els possibles riscos que poden causar problemes en el futur. A més de millorar la seguretat, aquest procés serveix per a millorar l’eficiència dels equips informàtics i la productivitat.

Com es realitza una auditoria informàtica?

L’auditoria de seguretat informàtica es pot dur a terme en qualsevol moment, si bé a Canon Vallès recomanem realitzar una anàlisi del sistema una vegada a l’any per a detectar qualsevol vulnerabilitat a temps.

El procediment abasta el control de maquinari, programari, compliment de la legislació i accés dels usuaris al sistema. En general, s’analitzen els següents punts:
Seguretat física dels equips i la xarxa (exposició a altes temperatures, sistemes de bloqueig, comptes d’usuaris, etc.)

  • Optimització de programari i maquinari (grandària i ubicació d’arxius, còpies de seguretat, emmagatzematge de dades, etc.)
  • Verificació del compliment de la LOPD i restriccions d’accés
  • Protocols de ciberseguretat (actualització d’antivirus, comprovació de vulnerabilitats, nivells de protecció, etc.)
  • Sistemes operatius i programes instal·lats

Les anàlisis periòdiques permeten detectar fallades i punts vulnerables, a més de verificar si el sistema compleix amb la normativa del sector, tant en protecció de dades com en aspectes mediambientals.

Gràcies a l’auditoria informàtica, l’empresa comptarà en tot moment amb un sistema legal, segur i eficient, amb el que podrà reduir costos, evitar pèrdua de dades i millorar la productivitat.

Quan va ser l’última vegada que vas realitzar una auditoria informàtica a la teva empresa?

Si vols optimitzar i garantir el funcionament segur dels teus sistemes, contacta amb Canon Vallès. Els nostres experts dissenyaran un pla d’auditoria informàtica a la mesura de les teves necessitats.