Les dades en el cloud no estan segures sense un bon pla de contingència

Los datos en el cloud no están seguros sin un buen plan de contingencia

Fa pocs dies, es va produir un incendi en un dels data center de OVH, un dels proveïdors més importants de solucions de cloud computing per a allotjar dades i aplicacions que compta amb milions de clients.

Aquest incident ha provocat la caiguda de milions de webs, aplicacions i la pèrdua de dades que, de moment, ningú sap si es podran recuperar. En alguns casos les empreses afectades tindran la sort de recuperar-les perquè no s’ha incendiat tot. En uns altres tindran la seva pròpia còpia de seguretat per a la recuperació d’aquesta informació. Tanmateix, hi ha situacions en què això no és possible.

Per aquest motiu, és fonamental que disposis d’un pla de contingència de dades que contempli diferents escenaris per si succeeixen aquest tipus d’accidents. No oblidis que fins i tot les companyies més grans estan exposades a contratemps com aquests i a diversos problemes de seguretat. De fet, algunes entitats bancàries i departaments governamentals s’han vist afectats per l’incident en les instal·lacions de OVH a Estrasburg.

Un pla de contingència per a protegir les dades de l’empresa

En el cas que l’empresa confiï al 100% en el cloud per a l’allotjament de dades i aplicacions, és important que aquest pla de contingència compti amb la replicació de dades en altres CPD o, en el cas que es disposi d’ells, en els servidors físics de la pròpia empresa. En aquest sentit, és bo que tinguis més d’una còpia de seguretat en un lloc protegit.

En el cas de la informació més crítica, resulta imprescindible emmagatzemar aquestes dades en una ubicació local per a tenir un ràpid accés sempre que sigui necessari sense dependre del temps que es pugui trigar a recuperar-los. No podem oblidar que aquesta informació ha d’estar sempre accessible. Per a això, el més adequat és comptar amb un pla de contingència que tingui en compte això i la realització de processos periòdics i automatitzats de simulació de restauració de dades en entorns aïllats. Cal tenir en compte que si no ho hem plantejat bé, triguem dies a recuperar la normalitat, amb tot el que implica per a l’activitat del negoci.

La clau està a poder disposar de les dades en tot moment per si sorgeixen contratemps com l’esdevingut recentment en OVH o, si per alguna altra raó, es perden les dades o se sofreix un atac cibernètic. En aquest últim cas, podem fer referència a l’incident succeït recentment amb un ransomware en la web del Servei Públic d’Ocupació (SEPE). Com mai sabem el que pot passar, és bàsic anticipar-nos a qualsevol situació.

Els empleats han d’estar degudament formats per a fer el que sigui necessari en cas que sorgeixi algun problema. D’aquesta manera, podran continuar treballant amb normalitat sense que circumstàncies com les esmentades anteriorment afectin molt al negoci ni als seus beneficis.

Malgrat la seva enorme importància, OVH ha anunciat a les empreses que activin el seu pla d’actuació davant desastres sense saber que algunes companyies ni tan sols disposen d’aquest tipus de plans. Tenint una còpia de seguretat actualitzada, només necessitem utilitzar-lo per a la restauració de dades en qualsevol moment. L’objectiu és poder continuar amb el nostre treball sense haver de dependre de factors externs.

En conclusió, crear un bon pla de contingència per a protegir les dades de la teva empresa allotjats en el cloud (núvol) resulta essencial avui dia.

Els nostres especialistes de dades i cloud computing t’assessoraran per a definir aquest pla de contingència o si ja existeix, buscar possibles errors que impedeixin una recuperació de les dades.