La ciberseguretat en les PIMES: tipus d’atacs i com prevenir-los

La tecnologia i les comunicacions han evolucionat enormement en els últims anys. De manera paral·lela, la ciberdelinqüència ha aprofitat aquests avanços tecnològics per a trobar noves maneres de posar en una situació compromesa la seguretat de les empreses.

De tant en tant, llegim en els mitjans de comunicació com importants empreses pateixen ciberatacs de gran magnitud. Pot semblar lògic pensar que els ciberdelinqüents tenen el seu focus d’interès en empreses grans o multinacionals. Aquestes organitzacions emmagatzemen un elevat volum d’informació sensible, com poden ser bases de dades de centenars de milers de clients o suculents comptes bancaris.

No obstant això, creure que la ciberdelinqüència només és un perill per a les grans companyies és un error. Les Pimes són un objectiu molt atractiu perquè solen posar menys atenció a la ciberseguretat.

Tenint en compte que és possible accedir a la informació d’organitzacions que inverteixen importants recursos en seguretat, els hackers ho tenen molt més fàcil per a robar dades de petites empreses.

Les pimes, principal objectiu dels ciberdelinqüents

Els riscos d’atacar una gran empresa són més elevats, encara que el botí sigui més atractiu. Com que les vulnerabilitats en ciberseguretat de les Pimes són més altes, resulta més avantatjós atacar a moltes petites empreses. Els petits negocis s’enfronten a una infinitat d’operacions delictives cada dia. Moltes Pimes pensen que això no els succeirà a ells. Aquest excés de confiança és el que, al final, es converteix en un malson.

Cada dia sorgeixen noves modalitats d’estafa digital, per la qual cosa convé emprar tots els mitjans disponibles per a fer-los front.

Els principals ciberatacs que sofreixen les Pimes en l’actualitat són els següents:

Phishing o missatges fraudulents per a robar dades

Es coneix com phishing i sol arribar a les empreses en forma de correu electrònic. Un empleat rep un correu electrònic en el qual se li sol·licita actualitzar les dades dels comptes bancaris. En general, es tracta d’un missatge amb un enllaç que convida a actuar amb urgència. N’hi ha prou amb fer clic perquè l’atacant tingui accés directe als diners. El correu pot imitar l’aparença del banc o d’un proveïdor (previ robatori de la base de dades). En aquest sentit, has de saber que una entitat bancària mai et demanarà confirmar aquest tipus d’informació.

Accés als sistemes de la Pime

El spyware i els troians són virus que accedeixen als sistemes informàtics de l’empresa i instal·len programes per a robar dades emprant diferents tecnologies. L’atacant obté accés a les dades bancàries i modifica els detalls de facturació dels clients per a derivar els pagaments al seu propi compte. Com a conseqüència, tant la pime com el proveïdor resulten afectats.

Consells per a millorar la ciberseguretat en la pime

Aquests atacs són molt fàcils de dur a terme i complicats de rastrejar. Cal no oblidar que qualsevol dispositiu connectat a internet suposa un risc potencial davant dels ciberatacs. Per a mantenir les dades fora de perill, és essencial comptar amb eines de ciberseguretat potents i sempre actualitzades.

Els empleats han de tenir instruccions clares per a no compartir informació a través de missatges de procedència no verificada. És preferible perdre uns minuts fent una crida que seguir un enllaç sense saber si estem obrint la porta a un ciberdelinqüent.

En resum, és imprescindible formar als empleats sobre els riscos i disposar de protocols d’actuació, sistemes d’autenticació sofisticats, antivirus i firewall. Com a consell final, mai hem de pensar que la nostra Pime està fora de perill.

Si tens dubtes sobre la vulnerabilitat de les dades i sistemes de la teva empresa, contacta amb nosaltres. Realitzarem una auditoria i definirem una política de seguretat.