Els reptes de la ciberseguretat del 2021 i com protegir-se del Ransomware
Els primers mesos del 2021 no són tan diferents com voldríem. Continuem fent front a la pandèmia i les seves conseqüències com a societat. Ens hem adaptat en molts aspectes, i avui dia pràcticament tots els negocis ja han posat a la pràctica el teletreball en menor o major mesura. Però de la mateixa manera, ens hem d’adaptar als reptes que aquest canvi d’hàbits professionals implica, i no podem deixar de banda la ciberseguretat, una constant que no ha canviat en aquest temps.
Un dels principals reptes de ciberseguretat en el 2021 es troba en el teletreball. Aquesta modalitat de treball pot suposar importants fisures de seguretat si no es prenen les mesures adequades. L’altre gran repte és la lluita contra el ransomware, cada vegada més sofisticat i que està afectant a tot tipus d’empreses i institucions.
El treball remot i la ciberseguretat
El treball remot ha començat a provocar problemes en els serveis TI de les empreses. Les tecnologies pensades per a ús domèstic es combinen amb les eines empresarials perquè resulta més còmode i ràpid per als empleats.
La línia que separa l’àmbit personal de l’àmbit laboral s’està diluint. No obstant això, la seguretat de l’empresa no pot reduir-se a la que proporcionen les eines pensades per a l’ús personal.
Fins a quin punt podem tenir la certesa que les converses confidencials no són recollides per assistents virtuals? És possible que es filtrin dades?
És fàcil imaginar les conseqüències que una fisura de seguretat podria tenir per a l’empresa. Les organitzacions haurien de començar a auditar la ciberseguretat més enllà de l’oficina i prendre les mesures oportunes per a mantenir en un lloc segur les dades sensibles.
El ransomware i el segrest de la informació
El ransomware és un programari maliciós que pot infectar els equips de diverses formes. Una vegada instal·lat, xifra la informació, impedeix accedir al sistema i exigeix un rescat per a alliberar les dades.
Cap empresa, gran o petita, està lliure de viure un atac d’aquest tipus. Els ciberdelinqüents o hackers ara no sols segresten les dades, sinó que amenacen amb vendre-les al millor postor. Aquesta és la seva estratègia per a assegurar-se del pagament.
És probable que aquest tipus d’extorsió vagi en augment al llarg de l’any perquè es tracta d’una pràctica barata i rendible per als delinqüents. Si les empreses no prenen les mesures adequades en ciberseguretat, aquesta nova modalitat de segrest d’informació podria desembocar en un mercat de compravenda de dades. Cap organització pot estar completament segura de que, després de pagar el rescat, els delinqüents no vendran la seva informació a uns altres.
En resum, l’any 2021 planteja dos importants reptes en ciberseguretat: el teletreball i la ciberdelinqüència.
La millor manera de protegir-se d’aquestes amenaces és invertir en solucions de seguretat a mida per als empleats que treballen des de casa. No només es tracta de blindar l’ordinador amb un antivirus. És necessari protegir les connexions de xarxa i no deixar en mans dels treballadors l’elecció del proveïdor de telecomunicacions. Les aliances estratègiques poden resultar molt beneficioses en aquest sentit.
Vols saber si les dades i connexions de la teva empresa estan preparades per a un possible atac? Els nostres tècnics poden posar a prova el protocol de seguretat amb la finalitat de trobar vulnerabilitats i errades importants. Contacta amb el nostre equip comercial i surt de dubtes.