El repte de la transformació digital

Transformació digital

En els últims temps es parla molt de la transformació digital, però a què ens referim quan parlem de transformació digital?

La transformació digital és la integració de les noves tecnologies en diferents àrees de l’empresa per a automatitzar processos amb l’objectiu de millorar l’eficiència. Els beneficis principals són la reducció de costos, l’augment de l’eficiència i de la productivitat.

Un altre dels avantatges clau de l’automatització és que s’aconsegueix una clara millora de la comunicació tant interna com externa. En aquest sentit, convé recordar que la comunicació externa no es concentra només en el client, sinó que abasta proveïdors, gestoria, administració, etc.

Transformació digital vs. digitalització

Estan relacionades, però transformació digital i digitalització no són el mateix. La digitalització és un procés que forma part d’un concepte molt més ampli i global, que és la transformació digital. De fet, possiblement la digitalització és el primer pas cap a una transformació integral.

No hem de veure la transformació digital com un canvi radical i molt costós, ni en l’àmbit econòmic ni de manera de treballar. Els objectius que hem de perseguir amb la transformació digital són millorar l’eficiència de manera gradual i augmentar el rendiment dia a dia amb l’ajuda de les noves tecnologies.

Aquest no és un procés que es completa d’un dia per a un altre. No consisteix a comprar un programari i instal·lar-lo. Tampoc es tracta de realitzar digitalment les mateixes tasques que es feien de manera analògica, sinó que pot implicar crear processos nous i diferents.

Errors habituals en abordar la transformació digital

La veritable transformació digital implica canvis culturals i tecnològics en la manera de treballar. Per tant, hem de contemplar-la com un viatge i no com una destinació.

Un dels errors que cometen algunes empreses en aquest procés, i que és un dels factors que condueix al fracàs, és intentar una digitalització integral el més ràpid possible.

La realitat, no obstant això, és que la majoria d’empreses han de treballar en entorns híbrids on són necessaris processos de treball analògics i digitals. L’objectiu en aquest sentit ha de ser actualitzar gradualment els processos clau aprofitant les oportunitats de millora de l’eficiència a través de l’automatització. Els fluxos de treball no digitals s’han de conservar i millorar per a optimitzar-los més endavant.

Per a construir un paquet de solucions que satisfaci les necessitats d’un entorn híbrid durant el viatge de transformació digital, és necessari combinar processos manuals, digitals i automatitzats. S’ha d’aconseguir que els fluxos de treball continuïn sent eficaços avui al mateix temps que s’assenten les bases per a augmentar la digitalització.

Uns altres dels factors que poden portar al fracàs en un procés de transformació digital està relacionat amb el personal de la pròpia empresa. O dit al revés, la implicació del capital humà és clau per a l’èxit.

Aquesta implicació s’aconsegueix mantenint informades i involucrades a les persones. No es tracta d’imposar una nova manera de treballar, sinó de sol·licitar la seva participació i col·laboració. En aquest sentit, la formació és un element fonamental per a desenvolupar una filosofia col·laborativa.

En definitiva, la transformació digital ha de servir per a millorar tant la manera de treballar com l’experiència del client. Aquesta és una gran oportunitat per a guanyar competitivitat.

Amb més de quaranta anys d’experiència en la gestió del document, en Canon Vallès volem ser el teu soci tecnològic. T’acompanyem en l’automatització de processos i en tot el relacionat amb la transformació digital.