Consells per implementar eficaçment el teletreball enfront del coronavirus

teletrabajo para permitir a los empleados seguir con el trabajo

El teletreball permet a les empreses seguir operant amb normalitat a la vegada que protegeix als treballadors d’una possible infecció

La crisi del coronavirus està tenint un impacte molt gran sobre les empreses. En un intent de frenar la propagació de la malaltia per tot el planeta, moltes empreses estan apostant fermament per la implementació del treball en remot.

Avantatges del teletreball per a empreses, empleats i societat

La fórmula del teletreball no es contemplava fins ara més que en sectors minoritaris tot i que són molts els seus avantatges.

Treballar des de casa afavoreix a les empreses, als empleats i a la sostenibilitat mediambiental:

  • Evita molts desplaçaments que provoquen embussos i massificacions
  • Redueix l’estrès dels empleats, que poden gestionar millor el seu temps i estalviar en menjars i transport
  • Les empreses estalvien en infraestructures necessàries per als llocs de treball presencials
  • Les videoconferències redueixen la petjada de carboni provocada pel transport aeri
  • El control de tasques està garantit amb les eines tecnològiques disponibles

Així doncs, el coronavirus es revela com un esperó per a fomentar el teletreball. Empreses de molts països estan posant en marxa aquesta fórmula amb èxit.

A la Xina, al Japó o als Estats Units, s’ha multiplicat l’ús d’aplicacions i plataformes de teletreball especialment per a reemplaçar les reunions presencials.

A Europa, també s’estan prenent mesures similars. Moltes empreses italianes, on es concentren molts casos de coronavirus, estan oferint als seus empleats la possibilitat de treballar des de casa. A Espanya, es comencen a prendre aquest tipus de mesures per frenar l’avanç del virus.

Com configurar una plataforma de teletreball

El treball a distància és un repte per a empreses i empleats, per la qual cosa la seva implementació ha de realitzar-se de manera gradual. D’altra banda, és necessari aplicar les normes recollides en l’art. 13 de l’Estatut dels Treballadors, que determina que el teletreball ha de ser voluntari i pactat mitjançant un acord escrit.

Els equips virtuals de treball requereixen l’ús d’eines col·laboratives que permetin mesurar el rendiment i el compliment d’objectius. Afortunadament, els nadius digitals poden adaptar-se sense esforç a aquesta nova manera de treballar.

En el mercat existeixen eines de software, com TeamViewer, que permet la connexió remota dels dispositius. No obstant això, les empreses tenen al seu abast altres solucions més econòmiques i igualment eficaces.

teletrabajo
Els 400 empleats de les oficines de Barcelona i Bilbao de l’empresa Zurich Assegurances fa un parell de dies que estan realitzant una prova pilot de teletreball.
Foto: Brusk Dede

Atès que en la majoria d’entorns de treball s’utilitza la plataforma Windows, recomanem que les empreses que vulguin sumar-se a aquesta fórmula de treball utilitzin una configuració que pot ser:

  1. Instal·lar un firewall que permeti fer connexions segures i encriptades des de les llars amb el servidor de l’empresa
  2. Instal·lar Windows Server dedicat a Windows Terminal Server
  3. Adquirir la llicència de Microsoft Windows Terminal Server

Windows Terminal Server permet executar simultàniament diverses sessions de client en un mateix servidor Windows. El treballador pot accedir als recursos compartits als quals tingui permís, com ara correu electrònic, ERP, carpetes compartides o altres.

Un dels seus principals avantatges és que l’usuari es connecta directament amb el servidor, per la qual cosa el maquinari que treballa realment és el servidor i les dades no surten d’allà. El PC del treballador gestiona només una finestra de dades gràfiques que li mostra el servidor. Per tant, la informació compartida és totalment segura.

Si tu també estàs interessat a implementar el teletreball de manera temporal o permanent, el nostre equip realitzarà un estudi de la infraestructura de la teva empresa i t’ajudarem a configurar un entorn de teletreball, de manera que la productivitat es vegi afectada el menys possible. Ara com ara es desconeixen les possibles mesures que puguin adoptar-se des del Govern per a frenar la propagació del coronavirus, però sabent la situació que s’està vivint a la veïna Itàlia, és ara un bon moment per a implementar el teletreball i no frenar així la productivitat de l’empresa.